Dulu saya panggil roti jala ni dengan panggilan 'pukat buruk' sekarang pun masih macam tu..hee..(mngkin sebab nampak macam pukat nelayan kot..) Disini,saya ingin berkongsi resepi bonda saya..
> Roti Jala <
garam - 1/2 sudu kecil
serbuk kunyit - 1/4 sudu kecil
tepung gandum - secawan besar
air
> Kuah Manis <
santan - sekotak kecil
tepung gandum - 1 senduk kecil (gaul dengan air terlebih dahulu)
daun pandan - 1 helai
gula - 2 senduk kecil
garam - secukup rasa
telur - 1 biji (yang telah di gaul rata)
air - 3 cawan
> Cara-caranya <
(roti jala)
- campur semua bahan-bahan roti jala tadi dalam satu bekas.pastikan aduanan tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
- gaul hingga rata.
- panaskan kuali atau non-stick pan.sapukan sedikit minyak supaya roti jala tidak melekat.
- corakkan adunan tadi menggunakan acuan roti jala.
- apabila masak,angkat dan lipat menjadi bentuk 3segi atau gulung.
(kuah manis)
- masukkan semua bahan-bahan tadi kecuali telur ke dalam periuk.
- masakkan di atas api yang sederhana besar sambil gaul perlahan-lahan.
- apabila sudah kelihatan sedikit pekat,masukkan telur dan gaul.
- sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA..! :)
As salam...nk tnyer ye...knp masak kuah manis tu kne cmpur dgn sedikit tepung gandum
ReplyDeleteTepung Gandum tu nk bagi kuah pekat rasanya..
Delete